Abuz de putere intr’un autobuz RATB

Sambata seara a aparut un clip pe facebook cat si youtube, cum 3 presupusi controlori RATB, trageau de un calator RATB, el sustinand ca nu are abonament/bilet de calatorie.

Clip-ul poate fi vizionat mai jos.

Băiatul este ţinut strâns de braţe de doi dintre controlori pentru a nu-l lăsa să coboare. Uşile rămân deschise şi nimeni nu sare în ajutorul băiatului. La un moment dat, cel de-al treilea chiar îl trage de pantaloni.

După câteva momente, o femeie începe să ţipe la cei trei bărbaţi, moment după care piciorul băiatului este prins între uşi. Băiatul ţipă că-l doare piciorul, în timp ce unul dintre controlori îi face observaţie că i-ar fi rupt ceasul colegului său.

La sfârşitul filmuleţului, băiatul coboară din autobuz iar controlorii îl urmează.

Vrem sa reamintim urmatoarele:

Controlorii RATB pot chema poliţia dacă cei prinşi fără bilet sunt violenţi sau nu se legitimează

Controlorii RATB colaborează cu Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi astfel agenţii de control RATB sunt instruiţi ca, în anumite situaţii, să solicite sprijinul forţelor de ordine, la apelul de urgenţă 112. Odată veniţi, oamenii legii au dreptul să legitimeze pe oricine şi să ia măsurile cuvenite.

 

Au voie controlorii să te legitimeze?

În conformitate cu H.C.G.M.B nr. 156/2001 cu modificări şi completări ulterioare, călătorul este obligat să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. Conducerea RATB atenţionează că agentul de control nu este împuternicit să ceară călătorului să îi prezinte conţinutul personal al genţii. Cu alte cuvinte dacă îi spui că nu ai buletinul la tine, controlorul va trebui să te creadă pe cuvânt şi nu are dreptul să te percheziţioneze.

 

Au voie controlorii RATB să te închidă în mijlocul de transport în comun şi să nu te lase să cobori?

Legea spune clar că activitatea de control se desfăşoară în mijlocul de transport, unde se întocmeşte şi procesul-verbal de contravenţie sau se eliberează suprataxa de călătorie, după caz. Astfel, călătorul rămâne în vehicul până la încheierea procesului-verbal sau până la achitarea suprataxei.

ATENŢIE! Orice retinere care  durează mai mult de 30 de minute, se transformă automat in privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal.

Controlorii sunt obligaţi să poarte uniformă

Directorul Comercial al RATB, Dragoş Zaharia:  angajaţii corpului de control trebuie să poarte obligatoriu o uniformă: “Controlorii trebuie să aibe o uniformă albastru-bleumarin închis şi cămaşa bleu. În momentul în care fac controlul ei trebuie să prezinte câteva elemente de identificare: delegaţie şi insignă. De regulă au şi o aparatură specifică (cititorul portabil de carduri)”.

 

Controlorii nu au voie să te umilească

Controlorii nu au dreptul să abuzeze verbal călătorii chiar, indiferent dacă au sau nu bilet. Mai mult, aceştia nu au voie să te intimideze, să ameninţe sau să îi înjosească în public pe cei prinşi fără tichet. Ei au doar dreptul să le ceară să se legitimeze celor prinşi fără bilet ca să le taie amenda.