Ce spun personalitatile care apar in videoclipul “Despre smerenie” al trupei Taxi dupa reactiile starnite de clip

Videoclipul-manifest despre Catedrala Mantuirii Neamului, “Despre smerenie”, al trupei Taxi a starnit in doar cateva zile de la lansare o furtuna de reactii pe net.

Pe de o parte, sunt cei care critica cu inversunare initiativa formatiei, de cealalta parte stau cei care lauda si aplauda proiectul. Astfel, piesa a adus in atentia opiniei publice un conflict vechi intre cei care sustin construirea Catedralei si cei care sunt impotriva. Cateva dintre cele 33 de personalitati romanesti care canta alaturi de Taxi, ca “Dumnezeu prefera spatiile mici”, au venit cu precizari legate de videoclip. Grigore Lese a cerut chiar sa fie scos din clip pe motiv ca nu stia continutul piesei, dar realitatea arata ca stia. Un caz aparte e Mircea Cartarescu, caruia un internaut i-a ars chiar o carte.

“Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus”. A scris solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, pe Facebook dupa ce solistul de muzica populara Grigore Lese a cerut sa fie scos din clipul “Despre smerenie”. Grigore Lese spune ca nu a stiut ca melodia este un manifest impotriva Catedralei, crezand ca mesajul videoclipului este despre bisericile de lemn si despre cultura straveche.

 

Dan Teodorescu

Nu-mi imaginam că un mesaj transmis cu atâta blândețe poate provoca atâta agresivitate. Le cer iertare celor pe care i-a deranjat ce-am spus. Promit să spun, și de-acum încolo, exact ce simt și ce cred. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Mircea Cartarescu

Dragii mei, apelez din nou la rațiune, cu speranța că totuși mai există așa ceva la noi. Clipul formației ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală și nu jignește credința nimănui. Nu e o poziționare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanți sunt creștini ortodocși, ca și mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găsește în Catedrală din cauza spațiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică și nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul și spațiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimității actului de credință. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există și în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres și literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelență) și nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă privește, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin și prostește din neînțelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan).
Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanță dintre un mesaj ambiguu și understated al unui cântecel și masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieși oricând o fantomă a trecutului.

Andi Moisescu

Nu dețin niciun adevăr. Nu dau lecții nimănui.

Din când în când împărtășesc doar opinii, în speranța că dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare în bine.

Nu exclud sub nicio o formă ca schimbarea să mă privească în primul rând pe mine.

Sunt conștient că oamenii mă pot judeca, apostrofa sau chiar jigni pentru opiniile mele. Juliturile fac și ele parte din joc.

Singura mea grijă e să nu ma iau prea în serios sau să ajung să fiu copleșit de propria importanță.

Căci paranoia nu iartă nici măcar cele mai bune intenții. ????

Cornel Ilie

Ieri a murit o mare parte din puterea și valoarea lui ‘EU CRED CĂ…’.
N-am văzut ură mai mare și poftă de a da cu piatra ca la oamenii care spun că apără biserica, dar se simt amenințați de cei care aleg să creadă altfel în Dumnezeu.

Dumnezeu este despre îngăduință, bunătate, toleranță, iubire.
Biserica nu reprezintă întru totul aceste valori. Sau ne le mai reprezintă de o bună vreme încoace.
Deschideți sufletele, ochii, mintea.

Mi-e ciudă de confuzia pe care o fac aceștia, cei care îi judecă pe alții, pe noi toți care am ales să ne spunem o părere și pe toți ceilalți care au altă părere. Și am spus-o cu liniște, cu încredere, cu dragoste. Cu credință în Dumnezeu.

Mi-e teamă că acești oameni au drept de vot, funcții în care dețin responsabilități față de alți oameni și mi-e groază că așa îți vor crește și copiii.

Catedrala este un sediu și atât. Dar sufletele acestora, de piatră, nu de lemn, sunt mai mici chiar și decât spațiile alea despre care este vorba în cântec.

Cu Dumnezeu înainte, că oamenii au început să facă mulți pași în spate față de credința pe care o folosesc și scut și armă, în același timp.