Cercetători brazilieni au detectat virusul ZIKA în urină și salivă

Un institut de cercetări științifice din Brazilia a anunțat vineri că a detectat în urină și salivă virusul Zika, despre care se știe că este răspândit prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, dar a precizat că este prea devreme pentru a afirma că s-a descoperit o nouă cale de contaminare, transmite CNN.

“Prezența virusului Zika, în formă activă, a fost detectată în salivă și urină”, “însă aceasta nu înseamnă că există o capacitate de transmitere prin salivă și urină”,a declarat presei Paulo Gadelha, director al institutului Fiocruz din Rio de Janeiro.

Vor fi necesare multe studii pentru a verifica acest lucru, a adăugat Gadelha, opinând că “saliva și urina nu ar trebui să constituie o cale de transmitere importantă”.

Cu toate acestea, el a recomandat femeilor însărcinate să se protejeze.

“Știind că există posibilitatea unei asemenea forme de transmitere, femeile însărcinate trebuie să ia măsuri de precauție”, cum ar fi “să evite săruturile și să nu folosească tacâmurile” cu care a mâncat o persoană care prezintă semne ce sugerează că ar fi contractat virusul Zika, a spus cercetătorul.

Virusul Zika este suspectat că provoacă numeroase cazuri de microcefalie, o malformație congenitală, la bebelușii ale căror mame au fost infectate în timpul sarcinii.

În Brazilia au fost înregistrate circa 1,5 milioane de persoane infectate cu virusul Zika și au fost confirmate 404 cazuri de microcefalie. În curs de examinare sunt în prezent 3.670 de cazuri, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a decretat în cursul acestei săptămâni “urgență globală de sănătate publică”.